The future ain't what it used to be

Citaat uit het boek: Je hersens in de pot vinden

Modellen

Er zijn honderden verschillende modellen en theorieen over hoogbegaafdheid, en voor ieder model is wel iets te zeggen. Hieronder staan enkele bekende voorbeelden.

Het groei model

Het model van Dabrowski zegt dat je ook tijdens je volwassen leven nog kunt groeien. Hij heeft het over vijf gebieden van prikkelgevoeligheid, die je kunnen stimuleren om op een emotioneel hoger niveau te komen.

Hoewel het model van de acht groeifases van een baby van Plooij-Rijt omstreden zijn, wil ik zeker meegaan in het idee dat mensen cognitief en emotioneel gefaseerd opgroeien. Deze fases worden mijns inziens gekenmerkt door periodes van rust en ontspanning, als je het geleerde gaat gebruiken, afgewisseld door periodes van weerstand en onrust als je een nieuwe fase ingaat.

Naar mijn idee gaan deze fases echter veel verder dan deze twee modellen. Ik denk dat ieder mens voortdurend bezig is met het uitbouwen van de vorige fase in zijn leven. Tijdens de ontwikkeling van een kind zijn er beduidend meer fases dan in het latere leven, maar ook volwassenen hebben volgens mij de mogelijkheid om naar een volgende fase te gaan. Veel volwassenen blijven echter in hun comfort-zone en durven de overstap naar een nieuwe fase niet aan.

Ik wil eerst nog goed nadenken over dit onderwerp voordat ik dit idee ga uitbouwen.